CEPIVA


Cepivo je suspenzija živih oslabljenih ali mrtvih mikroorganizmov, njihovih produktov ali delcev, ki se uporablja za povzročitev aktivne imunosti proti nekaterim nalezljivim boleznim. Proces razširjanja in uporabe cepiv imenujemo cepljenje s katerim želimo doseči čredno imunost. Čredna ali kolektivna imunost pomeni posredno zaščito pred nalezljivimi boleznimi, ki nastane, kadar je velik delež prebivalstva imun na okužbo, s tem pa so pred okužbo zaščiteni tudi neimuni posamezniki. Bolezen se namreč v populaciji zaradi večjega dela zaščitenih posameznikov ne more več prenašati, ker se verige prenosov okužbe prekinejo oziroma omejijo.

Da bi dosegli ustrezno precepljenost prebivalstva potrebujemo varna in učinkovita cepiva. Vsa cepiva morajo tako iti skozi enake, točno določene faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, preden ugledajo luč sveta in pridobijo dovoljenje za promet, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Po enakem postopku so bila v kliničnih testiranjih preizkušena tudi cepiva SARS-CoV-2 (Covid-19), v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Spremljanje varnosti cepiv se nadaljuje tudi po pridobitvi dovoljenja za promet.

Na voljo imamo več vrst cepiv (kitajskega in ruskega še nimamo v Sloveniji):

PodjetjeTip cepivaOdmerjanjeUčinkovitostShranjevanje
SINOPHARM (KIT)mrtev inaktiviran virus2x79-86 %hladilnik
GAMALEYA – SPUTNIK V (RUS)živ (oslabljen) virus2x92% – 20  °C
BIONTECH-PFIZER (NEM/ZDA)mRNK2x95% – 70  °C
OXFORD UNI – ASTRA ZENECA (VB)živ (oslabljen) virus2x62-90 %hladilnik
MODERNA (ZDA)mRNK2x94% – 20  °C

Glavni cilj cepljenja proti koronavirusni bolezni je zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi COVID-19 in preprečiti potek težje oblike bolezni in razbremeniti zdravstveni sistem. Cepiva učinkovito preprečujejo nove okužbe z virusom SARS-COV-2. Cepiva proti covid-19 ne povzročajo spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in se torej ne vgrajujejo v celično jedro in ne spreminjajo človeške DNK. Cepljenje poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita pa se predvidoma vzpostavi 7 ali 14 dni po drugem odmerku (glede na vrsto mRNK cepiva) oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca. Cepljenje proti covid-19 je priporočljivo za vse osebe, stare 16 let in več ali 18 let in več (glede na cepivo), ki nimajo kontraindikacij za cepljenje (huda alergija na sestavine cepiva). Previdnost je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji neznanega vzroka v preteklosti.

Link na: www.maskezapodjetja.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.