Električni panelni radiatorji – so primerni tudi za kopalnico? 


So električni panelni radiatorji primerni tudi za kopalnico? Da, a le v primeru, če imajo zaščito IP24. Ko izbirate primeren model grelnika, ki ga boste uporabljali v kopalnici ali drugem prostoru, kjer je prisotna vlaga oziroma možnost pršenja vodnih kapljic, je torej nujno izbrati takšnega, ki ima omenjeno zaščito. Le takšni grelniki so namreč primerni za uporabo v kopalnici. 

Kaj je zaščita IP24? 

Električni panelni radiatorji z oznako IP24 so primerni za uporabo v vlažnih prostorih, kot je kopalnica. A kaj pomeni ta oznaka in za kakšno stopnjo zaščite gre? IP je oznaka, ki pomeni ingress protection, torej kako dobro je nek izdelek ali naprava zaščitena pred vdori tujkov ter različnih tekočin. Pri tem pa: 

  • prva številka za kratico IP pove, kolikšna je zaščita pred tujki, 
  • druga številka za kratico IP pa pove, kolikšna je zaščita pred vdorom tekočine – torej tudi vode. 

Pri grelnikih, ki jih želimo uporabljati v kopalnici, je najbolj pomembna zaščita pred vodo. O tem, kako dobro je grelnik zaščiten pred njo, pa nam pove druga številka pri oznaki, pri čemer velja: 

električni radiatorji
  • da številka 1 pomeni zgolj zaščito pred vodnimi kapljicami, kar za uporabo v kopalnici ne zadostuje, 
  • da številka 2 ali 3 pomenita zaščito pred vodo, vendar ne iz vseh smeri, zato tudi naprave s takšno zaščito niso primerne za uporabo v kopalnici, 
  • da številka 4 pomeni ustrezno zaščito pred brizgajočo vodo z vseh strani, kar pomeni, da ta ne more vdreti vanjo in priti v stik z električnimi inštalacijami – zaradi tega so naprave s številko 4 na drugem mestu oznake primerne za uporabo v kopalnici. 

Če torej želite določen model grelnika uporabljati v kopalnici, mora ta nujno imeti oznako IP24. V primeru nakupa takšne naprave, je zato to treba preveriti, saj boste le tako prepričani, da so vse električne inštalacije v napravi ustrezno zaščitene in da je njena uporaba v kopalnici varna. 

Kam se lahko v kopalnici namestijo električni panelni radiatorji? 

Čeprav imajo električni panelni radiatorji oznako IP24 oz. ustrezno zaščitene električne inštalacije, da se jih lahko uporablja v kopalnici, pa je pri namestitvi vseeno treba razmisliti, kam jih namestiti, da ne bodo neposredno izpostavljeni pršenju vode. Torej je pomembno, da so dovolj oddaljeni od tuš kabine ali banje oziroma postavljeni na čim manj izpostavljeno mesto. Glede na to, da se proizvajalci trudijo s čim manjšimi dimenzijami modelov, pa takšnega mesta tudi v zelo majhnih kopalnicah ne bo težko najti.