Govorica telesa


Nasmeh možgane spodbuja, namrščeno čelo pa ovira

Strokovnjaki so bili dolgo časa prepričani, da zaznava določenega dogodka v možganih izzove reakcijo, ki vpliva na spremembe v mimiki in drži telesa. Če na primer vidimo prometno nesrečo, možgani zaznajo dogodek in sporočijo obrazu, naj si »nadene« žalosten izraz. Zdaj pa so dognali, da vse deluje tudi v obratni smeri, da torej drža in mimika telesa vplivata na možgane.

Novo raziskovalno področje je mešanica psihologije, nevrokemije in anatomije. Dokaz, kako delujejo možgani, je raziskava, v kateri je sodelovalo tisoč ljudi. Ljudje so se pretvarjali, da so jih razburila močna čustva: na obraz so si priklicali enkrat vesel, drugič žalosten izraz – možgani so se odzvali z veseljem ali žalostjo.

Možgani torej ne zaznavajo samo nebesednih sporočil, kot so drža telesa, gestikulacija in mimika, ampak »berejo« tudi svoja sporočila in se nanje odzivajo. Na primer: sedimo za mizo in se poskušamo osredotočiti na knjigo, ki jo beremo, pri tem pa si z roko podpiramo glavo. Možgani si takšno držo razlagajo kot zdolgočasenost in upočasnijo svoje aktivnosti.

Ko spoznamo te povezave, si lahko z držo telesa in mimiko obraza pomagamo, da bomo bolj zbrani in laže razmišljali. Poglejmo si nekaj vaj, s katerimi lahko pozitivno vplivamo na delovanje možganov.

Odprti za nove ideje – Stojimo zravnano, ramena potisnemo nazaj, roke odročimo, usta raztegnemo v nasmeh, skratka, postavimo se v budno in odprto držo. Možgani jo zaznajo in začnejo hitreje delati in bolje dojemati. Še bolje je, da glavo nagnemo nekoliko nazaj in tako spodbudimo vse energijske tokove, ki tečejo po tilniku.

Brez napora – Ko intenzivno razmišljamo, se poskusimo izogniti mrščenju čela. Za mrščenje »odgovorna« mišica na čelu namreč možganom sporoča, da jih čaka napor, zato se odzovejo z blokado mišljenja.

Pustite me pri miru – Ob telesu spuščene roke in nekoliko nagnjena glava so jasen signal telesa možganom: okolica me ne zanima, samo zase se brigam! Drža pomaga koncentraciji.

Zmanjšanje apetita – Posebno uporaben naj bi bil trik za zmanjšanje apetita. Stegnjene roke naj bi možgani zaznali kot znak odklanjanja hrane. Kdor bi rad shujšal, naj torej hrani sladkarije na mestu, kjer jih lahko doseže samo s stegnjenimi rokami.

Z nasmehom – Če smo pred težko nalogo, se je lotimo s širokim nasmehom. Za vesel izraz na obrazu je odgovorna velika lična mišica; kakor hitro se raztegne, so možgani prepričani, da je vse v redu, da vse poteka tako, kot je treba.

Lahkotno – Roke stegnemo, kot da bi hoteli koga objeti ali nesti hrano v usta. Poznavalci joge lahko sedijo v položaju lotosa. Iztezanje mišic na rokah sporoča možganom veselje, pa tudi koncentracijo. To je drža, v kateri bomo najbolje vodili težke pogovore.

Glavo pokonci – Nikoli ne otrpnimo s povešenimi rameni in spuščeno glavo. Takšna telesna drža sporoča možganom nemoč in vdanost v usodo.

Spodbudimo ustvarjalnost – Položaj rok, ki plosko ležijo na mizi, naj bi možganom sporočal, da smo odprti za ves svet, zato laže in hitreje razmišljamo in smo bolj ustvarjalni. Še bolj učinkovito je, če z dlanmi pritiskamo ob mizno ploskev, kot bi jih hoteli potisniti skoznjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.