Kako poteka menopavza?


Menopavza ali klimakterij se pojavi takrat, ko ženska izgubi menstruacijo za daljše obdobje. To obdobje lahko nastopi nenadoma, pri večini žensk pa gre vse skupaj bolj počasi in postopoma. Najprej se začnejo dogajati različne spremembe v menstruacijskem ciklu glede njegovega trajanja, pa tudi glede tega, kako močna ali šibka je menstruacija. Prav tako pa se v tem obdobju zaradi spremenjene hormonske slike začno pojavljati tudi različni drugi simptomi, ki jih marsikatera ženska označuje za zelo neprijetne. Vendar pa to še ne pomeni, da morajo res biti taki – za to, da bo to za vas čim bolj prijetno obdobje, lahko namreč najbolj poskrbite prav same.

menopavza
https://www.holistic.si/menopavza-12-naravnih-korakov-kako-se-lahko-resite-tezav-v-menopavzi/

Prehrana naj bo uravnotežena

Uravnotežena prehrana je pomembna v prav vseh obdobjih življenja, še posebej pa v klimakteriju. Nezdrava prehrana namreč vodi v slabo počutje, debelost in težave z zdravjem, čemur se pravzaprav ni tako težko izogniti – pomembno je le, da si zaupate, da boste izzivu, ki mu pravimo menopavza, kos. To je priložnost, da spremenite svoj življenjski slog na bolje in zaživite bolj zadovoljno. S pomočjo primerne prehrane vam bo to šlo lažje od rok in boste razne pojave in simptome, ki so povezani s spremenjeno hormonsko sliko tudi lažje prenašali. Ustrezna prehrana mora biti v tem času vaš zaveznik, ki vam pomaga, da boste šli lažje čez to obdobje.

Poskrbite za dovolj vitaminov

Poleg tega pa je treba poskrbeti tudi za to, da vaša prehrana vsebuje dovolj vitaminov. Pomembni so:

  • A vitamin,
  • B kompleks,
  • C vitamin,
  • E vitamin,
  • kalcij,
  • cink,
  • magnezij.

Ne pozabite na gibanje

Čeprav menopavza povzroči tudi pomanjkanje energije in veliko utrujenost ter slabo počutje, pa naj to nikar ne bodo razlogi, zaradi katerih opustite gibanje in zapadete v malodušje. Redna telesna dejavnost vam lahko tem obdobju življenja močno pomaga izboljšati počutje ter uravnati vašo hormonsko sliko. Poleg tega boste na tak način poskrbeli tudi za to, da vaša telesna teža ne postane previsoka ter poskrbeli za boljše psihično in fizično počutje. Za gibanje je najbolje skrbeti vsak dan, če ne gre drugače, pa vsaj nekajkrat tedensko.