Kako se vgravira ime na verižico z imenom?


Čudovit vgraviran napis na ogrlici, ni bil vedno delo strojev, pravzaprav je bilo to od nekdaj delo izjemno natančnih in pridnih rok visoko izurjenih mojstrov, ki so v kovine vpisovali različne simbole, črke in številke.

Graviranje oz. izdelava verižice z imenom je pravzaprav postopek vrezovanja simbolov oz. celotnega dizajna na neko trdo površino. V zgodovini je to veljalo za izjemno pomemben način vrisovanja slik ali celo zemljevidov. Prav tako se je ta metoda uporabljala za ilustracije knjig ali revij, seveda za izrezovanje ilustracije na matrico skozi katero so tiskali. Danes se podobna metoda rezljanja še vedno uporablja za rezljanje različnih vzorcev na baker, denimo v Sarajevu je ta metoda priljubljena za rezljanje pladnjev, skodelic za kavo in posebnih lončkov za kuhanje kave imenovane džezva. Enak postopek poznajo tudi v Turčiji, danes pa lahko podobne izdelke kupimo tudi v Sloveniji (npr.: www.myglamshop.si).

Gravuro za posebno okrašene napise za na vrata s priimki lahko danes naročimo tudi pri ključavničarju, ki to počenja strojno. Umetniki, ki so to počeli ročno so danes zelo redki in tudi zelo dragi, zato se mnogo ljudi ne odloča zanje.

Danes se večino stvari opravlja strojno s posebnimi CNC stroji, ki pod strogim in budnim očesom nadzornika za vas gravirajo želene besede v kovino, steklo ali les. Na takšen način se izdeluje tudi verižico z imenom.

Verižica z imenom torej ni narejena le iz visoko kakovostnega srebra, je tudi izdelana pod strogim nadzorom kvalitete strojev, ki izdelujejo gravuro ali celo rezljajo ven imena, ki jih naročite. Tak postopek mora biti posebej pri dragih kovinah izjemno natančen, prefinjen in predvsem strokoven. Ravno zato so verižice, uhani ali zapestnice z imenom ter drugimi napisi, ki jih naročite zelo dolgo obstojni in izdelani samo za vas, kar nima le velike sentimentalne vrednosti, temveč je v to vloženo veliko truda, ni pa zanemarljivo, da ima tak nakit tudi veliko denarno vrednost. Zagotovo vsakomur kdaj prija, da ima na sebi nekoliko bolj impozanten kos nakita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.