Kakovostne betonske kanalete


Zakaj izbrati prav betonske kanalete? Nekoč drugih možnosti praktično ni bilo, saj je bil beton najbolj primeren material za njihovo izdelavo. Danes pa obstajajo tudi druge variante, a beton še vedno ostaja zelo pogosto uporabljen material v ta namen. Če je namreč ta kakovosten, so takšne kanalete izredno odporne in prenesejo tudi zares velike obremenitve, zato so primerne tudi za površine, ki so zelo obremenjene. Poleg tega pa imajo dolgo življenjsko dobo, kar je še en razlog več, da se odločimo prav zanje.

Kot že rečeno, je pri sami izbiri zelo pomembna predvsem kakovost materiala. Če želimo, da bi beton dobro prenašal različne obremenitve, je najbolje izbrati armiranega. Armirana vlakna namreč poskrbijo za njegovo trdnost in za to, da se v njem ne bodo pojavile prav nobene razpoke. To je za trajnost izbrane betonske kanalete vsekakor bistvenega pomena. Podjetje Hauraton, ki recimo velja za enega najbolj priznanih proizvajalcev na področju odvodnjavanja, za izdelavo kanalet uporablja beton z armiranimi vlakni, ki je zelo odporen, kar so večkrat dokazali tudi z različnimi testiranji.

Poleg tega pa je pri izbiri betonske kanalete pomembna tudi njena oblika. Dno je lahko ravno ali zaobljeno, kar seveda vpliva tudi na njeno pretočnost oziroma na to, koliko bo na dnu zastajal različen odpadni material, kot so recimo drobni kamenčki, listje, pesek, razne smeti in podobno. Zastajanje takšnega materiala lahko preprečijo tudi peskolovi, večje kose pa zadržijo že rešetke, zato je treba izbrati ustrezne. Pri tem pa ne pozabimo tudi na to, da je dobro izbrati takšne, ki se jih da enostavno sneti – po možnosti brez uporabe kakšnega posebnega orodja. Tako bo namreč čiščenje odpadnega materiala veliko lažje in hitrejše.

Možnosti za izbiro imamo precej: rešetke se namreč razlikujejo tako glede na obliko kot glede na material, iz katerega so narejene, pa tudi glede na videz, saj imajo lahko različno oblikovane odprtine na vrhu. Nekatere so še posebej estetsko dovršene, zato bodo vaše dvorišče ali kakšno drugo površino, kamor jih boste namestili, zagotovo polepšale.