Kakovostni parketi iz odličnega lesa


Kakovostni parketi so lahko kakovostni le, če so narejeni iz odličnega lesa. Les je namreč naraven material in to, kakšnega izberemo, še kako vpliva na lastnosti talne obloge, ki je narejena iz njega. Na to vpliva tako vrsta lesa kot tudi to, kakšne debeline je, kako je obdelan, kako je zaščiten in podobno. Zato je treba pred izbiro lesene talne obloge pridobiti čim več informacij o posamezni vrsti lesa, kako obstojna je, kako prenaša vlago, koliko se razteza in krči, kako je vzdržljiva in podobno.

kvalitetni parketi
https://www.onis.si/parketi/

Hrast in druge domače vrste

Nekoč je veljalo, da so kakovostni parketi narejeni predvsem iz hrasta. Hrast ima namreč zelo dober les, ki je hkrati tudi lepega videza. Zato iz njega lahko naredimo tudi zelo kakovostno leseno talno oblogo. Med domačimi vrstami lesa tako hrast že od nekdaj velja za najboljšo izbiro, zato se zanj še danes odloča zelo veliko ljudi. Pri tem imate na izbiro različne možnosti in vrste, kar vpliva tudi na sam odtenek in videz talne obloge.

Poleg hrasta pa za zelo priljubljenega velja tudi oreh. Ta je nekoliko drugačnega videza ter s tem morda za uporabo še bolj zanimiv kot klasični hrast. Hkrati pa ima oreh kot vrsta lesa tudi zelo dobre lastnosti, zaradi česar se v obliki talne obloge odlično obnese. Pri tem pa ne gre nujno za domači, slovenski oreh, ampak je takšna talna obloga še večkrat narejena iz lesa ameriškega oreha, ki ima nekoliko drugačen videz.

parketi Onis
parketi – Onis.si

Eksotične vrste lesa

Poleg domačih pa so nam dandanes na voljo tudi različne bolj eksotične vrste lesa. Lesene talne obloge so tako pogosto narejene tudi iz azijskih in afriških vrst lesa, ki se v ta namen zelo dobro obnese. Nekatere afriške in azijske vrste lesa so namreč zelo trpežne, pa tudi zelo dobro prenašajo vlago, kar je pomembna prednost. Zaradi tega se zanje odloči marsikdo, ki si želi nekoliko bolj odporne talne obloge. Marsikdo pa se zanje odloči tudi zaradi zanimivega videza in eksotičnega pridiha.