LCD monitor je potrebno včasih zamenjati


Ste se kdaj vprašali, koliko različnih slik ste že videli na svojem monitorju? Niti ni pomembno, kajne. Nekoč sem tako postavil hipotetično vprašanje, če kdo od resnih igralcev iger kdaj pomisli, koliko milijonov ali tisočev ljudi je že pobil v računalniških igrah. Saj veste, streljanje tu in tam, pa nesreče z avtomobili, v priljubljenih strateških igrah se potem uporablja različna orožja, ki pobijejo celo mesto duš in tako se skozi leta nabere. Vsi so se malce zamislili, a se jim niti ni zdelo pomembno. Bolj pomembno je, kako doživeto lahko svojo igro spremljajo.

Monitor je zelo pomembna naprava

Do veliko boljšega doživetja pa je lahko čisto malo in ena od reči, ki izboljšajo vsako igro je seveda dobra slika, ki jo lahko prikaže kvaliteten LCD monitor. LCD monitor namreč ni samo zaslon, od katerega ne bi bilo nič odvisno, ampak je kvaliteta in velikost slike od njega zelo odvisna, seveda pa tudi od drugih računalniških komponent, ki jo nanj pošiljajo. LCD monitor jo preprosto le prikazuje in če ni dovolj kvaliteten, se lahko zgodi, da recimo nima HDMI ali DVI vhoda in slika preko VGA kabla bo preprosto slabša, saj ne dobi toliko podatkov, kot takšna, ki je poslana preko drugih modernejših vmesnikov.

Ne pozabite na ločljivost (resolucija)

Zelo pomembna je tudi ločljivost (marsikdo ji reče kar resolucija, kar pa ni pravilno in izvira iz angleške besede), ki jo zmore LCD monitor in večina si ob nakupu pred tem zatiska oči in poskuša privarčevati nekaj deset evrov. To je neumnost, saj se ekrani skoraj nikoli ne pokvarijo in imajo pogosto kar precej dolgo garancijo. To pa pomeni, da si seveda vzamete v trgovini (no, pravzaprav kupite) čimboljši model, da imate kolikor je mogoče dolgo dobro sliko.

Velikost ali tehnika? Oboje, seveda!

Večno vprašanje, kajne, ampak LCD monitorji preprosto morajo imeti oboje. Hitra odzivnost, visoka ločljivost, lepe barve in na koncu še velikosti diagonale. Ta naj bo čimvečja, da bo sliko mogoče dobro videti tudi od bolj daleč. Ko se enkrat navadite na 24 in več palčni zaslon, se boste naslednjič raje odločili za še večjega, manjši pa vas ne bodo več zanimali. Iz takšnega zaslona se je potem včasih kar težko presesti za kak prenosnik, ki ima 15 ali največ 17 palčen ekran, kar pa je seveda precejšnja razlika.
Še to, blagovne znamke pri nakupu ne pomenijo praktično nič. Odločitev za LCD monitor, kjer piše Samsung ali Asus, AOC ali Sony ne spremeni praktično ničesar. Če boste pogledali teste na internetu, boste videli, da vsi zmorejo zares veliko, tako da si za več denarja raje omislite hitrejšo odzivnost in večji denar, kot pa bolj znano blagovno znamko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.