Nakup prenosnega računalnika


Dandanes je računalnik bolj kot ne že obvezna oprema vsakega stanovanja kaj šele pisarne. Življenja brez računalnika si praktično ne predstavljamo več. Računalnik uporabljamo za prosti čas (brskanje po spletu, igranje igric), učenje (učenje preko spleta, učenje računalniških programov..) in delo (v pisarni, video produkciji, praktično skoraj povsod). Ker je računalnik tako uporabljen predmet, si proizvajalci le-teh prizadevajo narediti računalnik, ki ga bo znal uporabljati prav vsak ne glede na starost uporabnika.

Ko smo pred leti prvič slišali za prenosni računalnik, so prvi primerki veljali za zelo grde in pogrešno drage. Zasloni so bili v formatu 4:3, imeli so nerodno tipkovnico, prostor na trdem disku pa se je meril v megabajtih. Za tak prenosni računalnik smo lahko odšteli tudi nekaj tisoč dolarjev. Danes so na srečo prenosni računalniki povsem drugačni, predvsem so veliko hitrejši, zmoglivejši, lažji, predvsem pa cenejši kod kadarkoli prej. Če razmišljate da bi si kupili nov prenosni računalnik si morate postavili nekaj predpostavk za kaj se bo ta računalnik vse uporabljal. Če ste navdušen igričar, boste iskali prenosni računalnik s precej drugačno konfiguracijo kot pa nekdo, ki uporablja prenosnik le za internet in pisarniško delo.

Ker je glavni pomen prenosnih računalnikov prav mobilnost, je zmogljivost baterije velikega pomena, razen če seveda kupujete prenosni računalnik, ki bo zamenjal vaš obstoječi namizni računalnik potem zmogljivost baterije ne igra več tako ključne vloge. Če pa vaš prenosni računalnik nameravate nonstop na različnih mestih, je seveda zmogljivost baterije ključnega pomena, ko se odločate za nakup. Večina prenosnikov za grafiko uporablja kar integrirane grafične kartice, ki so sicer manj zmogljive kot ločene grafične kartice, te porabijo tudi manj baterije, a še vseeno zmorejo poganjati HD filme brez posebnih težav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.