Odškodnina za prometno nesrečo


Kdaj vam pripada odškodnina za prometno nesrečo in kako jo lahko uveljavljate?

V prvi vrsti si poglejmo, kakšna je odškodnina za prometno nesrečo, ki ste jo povzročili sami. V kolikor ste povzročitelj po lastni krivdi, vam lahko odškodnina za prometno nesrečo pripada le, če imate sklenjeno dobro zavarovanje. V mislih imamo predvsem zavarovanje voznika (tako imenovani AO+), ki krije vaše telesne poškodbe, ter kasko zavarovanje avtomobila, iz katerega se poskrbi za nadomestilo za popravilo avtomobila oziroma izplačilo njegove vrednosti v primeru tako imenovane totalke. Če je prišlo do telesnih poškodb, pa ni nujno, da se uveljavlja odškodnina za prometno nesrečo zgolj iz zavarovanja voznika, temveč lahko koristite tudi izplačilo za nastale poškodbe in škodo, povzročeno v času zdravljenja, iz vaše police nezgodnega zavarovanja.

Najtežje se uveljavlja odškodnina za prometno nesrečo, kadar pride do nje zaradi zunanjih vplivov, za katere so odgovorne tretje osebe oziroma institucije. Če se na primer kljub primerni hitrosti in upoštevanju vseh drugih pravil prometnega zakona zaletite na primer zaradi poškodbe cestišča, vam ni treba uveljavljati kaska, temveč lahko terjate odškodnino od vzdrževalca cest. V tem primeru je nujno, da na kraj nesreče pokličete policijo, ki bo poskrbela za popoln zapisnik, s katerim boste lahko uveljavljali svojo pravico.

Kaj pa, kadar vam odškodnina za prometno nesrečo pripada iz zavarovanja drugega lastnika avtomobila? Njegovo zavarovanje avtomobilske odgovornosti oziroma obvezno zavarovanje mora poskrbeti za poplačilo vaše škode. Povzročitelj je odgovoren tako za materialno škodo kot tudi za vaše telesne poškodbe, v nekaterih primerih pa je lahko zanje tudi kazensko odgovoren (na primer, če je vozil pod vplivom alkohola). Odškodnino boste v običajnih primerih dobili od povzročiteljeve zavarovalnice, v nekaterih primerih pa bo potrebna tudi zasebna tožba – odvisno od okoliščin nesreče.

Ne glede na to, kdo in kako vam je povzročil škodo, vam torej odškodnina za prometno nesrečo pripada, vsekakor pa je najbolje, da se ob nezgodi čim prej obrnete na pravne strokovnjake, ki vam lahko v vsakem primeru pomagajo pri izterjavi odškodnine od povzročitelja in vam pomagajo priti do vaše pravice in primernega finančnega nadomestila za vse, kar ste zaradi nesreče pretrpeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.