Odvzem izpita


Nekatere stvari v življenju pričakujemo, drugih ne. Na nekatere lahko vplivamo, na druge ne. Če smo nekdo, ki sodeluje v prometu kot udeleženec, se zavedamo, da vsak od nas imamo zelo pomembno vlogo, da skrbi za lastno varnost in tudi za varnost drugih udeležencev. Pa vendar, pričakovanja so lahko daleč od realnosti in se nam zgodi nekaj, česar si nihče od nas ne želi. To pa je odvzem izpita. Nekaj, kar bo zagotovo slabo vplivalo na nas.

Vsak, ki uspešno opravi vozniški izpit in pridobi vozniško dovoljenje, pomeni, da se poučen o prometnih predpisih in drugih predpisih, ki veljajo v prometu. Zelo dobro vemo, kaj nam je dovoljeno in kaj ne. Če storimo nekaj, kar nam sicer ni dovoljeno in nas pri tem ne dobijo možje v modrem, smo seveda veseli. Ni nujno, da pa imamo takšno srečo in se tako pripeti nekaj, česar nismo pričakovali in si še manj želeli. Ustavi nas policija in ugotovi prekršek ali več teh. Zavedamo se posledic. Kaj točno smo zagrešili in kako pomemben prekršek je?

Čeprav vsak prekršek ogroža nekoga v prometu, so seveda nekateri malo kakor drugi. Tako recimo ne moremo enačiti prekrška, ko voznik vozi pod vplivom alkohola ali pa med vožnjo telefonira. Pri telefoniranju bo najverjetneje dobil samo denarno kazen, medtem, ko pri prekomernem alkoholiziranem stanju lahko sledi tudi odvzem izpita. In morda smo eni tistih, ki menimo, da pač se nam ne more zgoditi, bomo ubrali drugi, manj prometno pot, ipd. Nadaljujemo in spijemo še enega, ipd. Pa vendar, vsakemu nas se lahko. Navsezadnje nikoli ne vemo, kje nas lahko pričaka policija in ne samo to, morda povzročimo prometno nesrečo, poškodujemo sebe ali nekoga drugega.

Seveda se slednjim prekrškom želimo izogniti in je zato dobro, da v kolikor pijemo alkohol, se ne usedemo za volan. Tudi to, da upoštevamo vse ostale prometne predpise. Na ta način najboljše skrbimo za lastno in tudi varnost drugih udeležencev prometa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.