Projektant naj bo odprt za vaše zamisli


Znotraj vsakega arhitekturnega biroja se najdejo projektanti, ki so specialisti za to ali ono, predvsem pa imajo različne poglede na arhitekturo. Ko pričnete razmišljati o svoji stavbi, je tako nujno, da se za vaš projekt izbere projektant, ki ima obilico lastnih idej, ki so vam blizu, prav tako pa je pomembno, da zna prisluhniti tudi vašim zamislim ter jih seveda v največji možni meri upoštevati – kolikor mu to dopuščajo predpisi.
O tem, kako pomemben je projektant, s katerim se ujamemo, nazorno priča zgodba para, ki je pred nekaj leti postavil lastno hišo. Par je želel, da bi bil projektant čim cenejši, zato sta najela gospoda v domačem kraju, ki je majhen in podeželski, zato so tudi vse storitve nekoliko nižje. Mladoporočenca sta povedala svoje želje ter celo prinesla lastne skice in projektant ju je seznanil s tem, kaj je glede na občinske predpise mogoče in kaj ne – tu se ni dalo ničesar spremeniti. Potem pa je že pri idejnih zasnovah prišlo do nestrinjanj. Projektant se je čudil, da hiša ne bo imela balkona, saj je treba nekje sušiti perilo in hišo okrasiti z rožami – naročnica je dejala, da uporablja sušilni stroj, da so balkoni neuporabni, da noče rož, ker jih ne misli zalivati. Nato je par želel v dnevni sobi panoramska okna z izhodom na dvorišče v samem kotu stavbe, projektant je dejal, da potem ne bo ob steni prostora za omarico s televizijo. Par je želel v jedilnici ozko dolgo okno v obliki ležečega pravokotnika preko cele stene, projektant je dejal, da so takšna okna bolj primerna za delavnice.
Res je, da je bil projektant starejši moški, ki je bil očitno že nekoliko »za časom«, a ker niso uspeli uskladiti mnenj, seje par kljub temu odločil, da najame drugega projektanta, pa čeprav je bil precej dražji. Ta je vse omenjene ideje brez zadržkov sprejel, saj so se mu zdele za sodobno arhitekturo nekaj povsem običajnega – sicer pa je dejal, da je njegova naloga, da naredi hišo po željah naročnika, pri čemer mora skrbeti le za to, da se drži pravil in predpisov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.