Vitamin D3 – zakaj ga je pametno jemati?


vitamin D3

Gotovo ste tudi vi že slišali, da je vitamin D3 pametno jemati, kar velja tako za otroke kot odrasle. Če vas zanimajo razlogi, zakaj, potem boste več o tem izvedeli v članku. Predstavili vam bomo, zakaj je vsaj v zimskih mesecih njegovo jemanje zelo priporočljivo, pa tudi druge razloge, zakaj tega vitamina našemu telesu pogosto primanjkuje.

Tudi vi veliko časa preživite za štirimi stenami?

Sodobni način življenja je tak, da veliko časa preživimo za štirimi stenami. Na prostem tako ne preživimo veliko časa, zato tudi nismo pogosto izpostavljeni sončnim žarkom. Poleg tega so ti tudi škodljivi za našo kožo, zato dolgo izpostavljanje ni priporočljivo. Prav zaradi tega pa naše telo ne dobi vedno dovolj vitamina D3.

Jemanje je potrebno še posebej pozimi

Vitamin D3 ljudje dobimo s pomočjo sonca oziroma sončnih žarkov. Če tem nismo izpostavljeni, se omenjeni vitamin ne more tvoriti, zaradi česar ga nam lahko začne kronično primanjkovati. Dokazano je, da ga še posebej primanjkuje ljudem, ki živijo bolj v severnih deželah, žal pa pozimi prebivalstvo večjega dela Evrope trpi za njegovim kroničnim pomanjkanjem. Prav zaradi tega ga je pozimi pametno jemati v obliki prehranskega dopolnila.

Boljša rast kosti in preprečevanje nekaterih bolezni

Študije kažejo, da je vitamin D3 zelo pomemben. Prav zaradi tega ga je treba dojenčkom dodajati že takoj po rojstvu, saj s tem poskrbimo za pravilno rast njihovih kosti in njihov ustrezen razvoj. Študije pa kažejo tudi, da lahko z jemanjem tega vitamina v otroštvu in mladosti preprečimo nekatere starostne bolezni, kot je ne le osteoporoza, ki je povezana z zdravjem naših kosti, ampak tudi Alzheimerjeva bolezen.