Zakaj pride do razvoja alergije


alergije

Če se imunski sistem pretirano odzove na snovi, ki so sicer za nas praviloma neškodljive, lahko govorimo o alergiji. Tovrstnim snovem, ki alergije sprožajo, pa pravimo kar alergeni. Alergijo v resnici lahko sprožijo najrazličnejše snovi, med najpogostejše pa zagotovo sodijo hišne pršice, dlake domačih živali, cvetni prah, piki žuželk, zdravila.

Dejstvo pa je, da še vedno ni povsem jasno, zakaj pride do alergije. Ena od možnih razlag je na primer ta, da se imunski sistem v otroški dobi ni dovolj učinkovito srečeval z dovolj velikim številom različnih snovi. Torej se ni uspel primerno naučiti, na kakšen način se torej odzvati ob stiku z njimi.

Tipični znaki za alergijo

Za vsako alergijo so značilni nekateri tipični znaki. To so rdečina na koži ter sluznicah, izpuščaji, srbenje, kihanje, zamašen nos, izcedek iz nosu, solzenje ter pordelost oči, otekle vene, srbenje in otekanje v ustih, grlu in žrelu, siljenje na bruhanje, driska ter krči v trebuhu.

Bolezenski znaki in simptomi se najbolj pogosto pojavijo na delih telesa, ki pridejo v stik z alergenom. Prav tako lahko zajamejo tudi druge organe.

Posledice alergije

Med najbolj pogoste bolezni, ki so posledica alergije, sodijo na primer alergija na zdravila, alergije na hrano, astma, atopični dermatitis.

V primeru katere koli od omenjenih bolezni je najpomembneje, da se izogibamo povzročiteljem, torej alergenom. Če ste na primer alergični na cvetni prah, se je najbolj pametno aktivnostim na prostem ali pa daljšemu zadrževanju zunaj kar izogibati. Tudi med vožnjo v avtu je najbolje okna imeti ves čas kar zaprta.

Alergije - kako se jih znebiti

Samozdravljenje z določeno vrsto zdravil

Odrasli si pri blažjih simptomih alergije lahko pomagajo s samozdravljenjem z zdravili. V lekarnah se takšna zdravila lahko dobijo brez recepta. V te namene se uporabljata dve skupini zdravil. To so preprečevalci in olajševalci.

Preprečevalci učinkovito poskrbijo za zdravljenje alergijskega vnetja in preprečujejo, da bi težava oziroma alergije sploh nastale. Olajševalci pa blažijo že nastale težave.

Kaj lahko povzroča kronična vrsta alergije

Dejstvo je, da kronične alergije lahko povzročajo astmo. Nezdravljena alergija na pršice je na primer povezana z razvojem astme. Če je vaš otrok alergičen na pršice in tega ne zdravite, je tveganje za nastanek astme precej veliko.

Zavedajte se, da učinki alergije še zdaleč niso omejeni samo na zamašen nos ter na izcedek iz njega. Osebe z alergijo so izjemno pogosto še posebej občutljive za virusne okužbe ter zato precej hitreje zbolijo, če v njihovem okolju kroži kakšen virus.