Obrezovanje drevja na višini


Visoka drevesa je prav tako treba obrezovati kot nižja oziroma je obrezovanje drevja na višini pogosto še bolj pomembno, saj se na ta način odstrani tudi morebitne suhe ali poškodovane veje, dele krošnje itd., ki bi lahko povzročali nevarnost za okolico. Če namreč nekaj pade z višine, na kateri se nahaja drevesna krošnja, lahko poškoduje mimoidoče ali povzroči materialno škodo na vozilih, objektih itd.

Zakaj je drevesa treba obrezovati?

Za obrezovanje drevja obstaja več razlogov. V prvi vrsti je pri tem treba misliti na varnost, kar je že bilo omenjeno. Hkrati pa se na tak način poskrbi tudi za boljšo in bolj zdravo rast drevja in zračnost krošnje, kar na primer pri sadnih drevesih, vpliva tudi na kvaliteto pridelka. Poleg tega pa so posegi v drevesno krošnjo potrebni tudi zaradi tega, da to oblikujemo, kar prispeva k temu, da je drevo lepše na pogled in tako pravi okras okolice.

Sekcijski posek dreves

Obrezovanje drevja lahko vključuje zgolj obžagovanje in odstranjevanje nekaterih vej, lahko pa so potrebni tudi večji posegi. Marsikdaj je tako potreben tudi sekcijski posek dreves. To pomeni, da se odstrani večji del drevesa, ki se nahaja preblizu določenega objekta ali ceste. Včasih je pri tem možno ohraniti preostalo drevo, torej ga samo zmanjšamo, mu odrežemo vrh krošnje oziroma se ga kako drugače preoblikuje, včasih pa ga je treba posekati v celoti, odvisno od tega, v kakšnem stanju je, pa tudi od različnih drugih dejavnikov in želja naročnika. Prav zato je vedno treba najprej opraviti pregled stanja ter premisliti, kaj je v danem primeru možno narediti in kako se lotiti takšnega dela.

Redno pregledovanje drevesne krošnje, oblikovanjem in skrbjo zanjo, lahko počnemo sami pri manjših drevesih. Pri visokih drevesih pa je pametno, da takšno delo opravi arborist oziroma strokovnjak za drevesa. Ta bo najprej opravil pregled in vam svetoval glede tega, kako postopati v danem primeru, šele nato pa se bo s pomočjo vrvne tehnike, dvižnih košar in drugih pripomočkov lotil dela.